• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905055441076
  • https://www.instagram.com/ayekder
  • https://www.youtube.com/channel/UCEXc-5hgTC1kxZkxHJ8JS8g/videos

Artvin Yaşam Eğitim ve Kültür Derneği / AYEK-DER

Şavşat Tepeköy Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi

Başladığımız müze kataloğu çalışması ile ilgili sizlerle özet bilgi paylaşmak istiyoruz.

Saygıdeğer Tepeköylüler
Bilindiği gibi AYEK-DER koordinatörlüğünde gerçekleştirilen bir projeyle kapalı olan okul binasında gerekli tadilat ve düzenlemeleri yaparak, tüm Tepeköy halkının katkılarıyla 2015 yılında köyümüzde müzemizi açtık.

Yöredeki tek müze olan “Şavşat Tepeköy Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi” açıldığı günden itibaren ziyaretçilerin ilgisini çekmeye başladı ve bu ilgi her geçen artarak devam etti. Sadece Tepeköy halkının değil yerli ve yabancı turistlerin de uğradığı bir yer oldu müzemiz. 

Sizlere müze ile ilgili içerisinde bulunduğumuz yeni bir çalışmadan bahsetmek istiyoruz. Müze kataloğu yapıyoruz. Başladığımız bu müze kataloğu çalışması ile ilgili sizlerle bir özet bilgi paylaşmak istiyoruz.

Müzemizde sergilenen an itibarıyla 507 adet eser, eşya bulunmaktadır. Bazı aynı adlı ürünlerden birden fazla sayıda bulunduğundan 358 farklı adı taşıyan eşya bulunduğunu söyleyebiliriz.

Bildiğiniz gibi müze ziyaretlerinde gördüğünüz tanıtım kartlarında, kayıt numarası, eser adı, kullanım alanı, yapımcısı ve bağışlayan adı gibi bilgiler bulunmaktadır. Şimdi yapmak istediğimiz katalogda ise müzedeki her bir esere bir A4 sayfası ayırarak her bir eser için tanıtım kartı üzerindeki bu bilgilerin altına yaklaşık yarım sayfalık bir tanıtım metni yazıp, kalan yarım sayfaya da ilgili eşyanın fotoğraflarını eklemeyi planlıyoruz.
Yazılacak olan metinler ilgili eserin ne olduğu, neden yapıldığı, ne için, nerede ve nasıl kullanıldığı gibi bir tanıtım metni olacak. Müzeyi gezen bir ziyaretçiye eser hakkında bilgi veriyormuş gibi…

Geçmişten geleceğe bir kültür transferi yapmak niyetiyle kurulan müzeyi böyle bir çalışmaya taçlandırmak, müzedeki eşyalar hakkında yazılı bir eser oluşturmak, geleceğe taşımak istediğimiz yerel kültür bakımından faydalı olacaktır diye düşünüyoruz. 

Metinlere yazmaya başladığımız zaman gördük ki elli yaşın üstündekilerin bile kullanmadığı, kullanımına tanık bile olmadığı ve dolayısıyla hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı birçok eser mevcut. Gençlerin ve gelecek kuşakların ne kadarını bilebileceğini siz düşünün. Bu nedenle her eser hakkında bir tanıtım metni yazmak eğer başarabilir isek gerçekten çok önemli bir çalışma olsa gerek.

Yapmak istediğimiz bu kataloğu hem web sitemizde yayımlamak hem de bastırmak istiyoruz. Ayrıca bir kare kod (QR kod) ekleyerek müze ziyaretçisinin tanıtım kartı üzerindeki kare kodu telefonuna okutarak eser hakkındaki web sitemizde bulunan katalogdan detaylı bilgiye ulaşmasını sağlamak istiyoruz.

Çalışma uzun soluklu bir çalışma olacak. Yaza kadar metinleri tamlayarak, yazın müzede hem metinleri gözden geçirip bilgilerin doğruluğunu teyit etmeyi hem de fotoğraflarını çekerek metnin altına yerleştirmeyi planlıyoruz.
Metinlerin yazılmasına başladık ve şimdiye kadar yarıdan fazlasını yazdık.
Hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarımız hakkında büyüklerimizden, bilenlerden bilgi alıyoruz.

Şimdiden isimlerini tek tek saymadan telefonla bilgi vererek ve doğrudan metin yazarak katkı sağlayan herkese teşekkür etmek istiyoruz. Ayrıca müzenin yaşatılmasına, içerisindeki eser sayısının arttırılmasına, tadilatlarının yapılmasına, yaz döneminde gönüllü nöbetleşe açık tutulmasına her hangi bir şekilde katkı sağlayan tüm köylülerimize de çok çok teşekkür ediyoruz.

Sağlık ve huzurla kalınız.

Artvin Yaşam Eğitim ve Kültür Derneği


228 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Takvim
Hava Durumu
Site Haritası
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam22
Toplam Ziyaret68729