• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905055441076
  • https://www.instagram.com/ayekder
  • https://www.youtube.com/channel/UCEXc-5hgTC1kxZkxHJ8JS8g/videos

Artvin Yaşam Eğitim ve Kültür Derneği / AYEK-DER

Şavşat Tepeköy Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi

Suat TEMİZ
suattemiza@gmail.com
BİRLİKTELİK 3
28/05/2021

BİRLİKTELİK 03

Köylülerim,

Köyümüz insanlarından kültürel ve sosyal alanlarda yetişmiş, tecrübeler edinmiş arkadaşların takdire şayan, fedakarca güzel faaliyetlerde bulunduklarını hep beraber görüyoruz. Fakat bu hayatın başka yönleri de var. Siyaseti var, diyaneti var, ticareti var... Ben de bu dünyanın vazgeçilmezi en hareketli, riskli ve renkli tarafı ekonomi yönünden sizleri gıdıklamaya çalışıyorum.

Eskiden olduğu gibi günümüzde de birçok kişilerin bir araya gelerek bir çok konuda faaliyet yapmaları mümkün. Bu, güçlerin, imkanların birleştirilerek çoğaltılması meselesi. Dedelerimizin yaylaya birlikte gitmesi, hayvanların birlikte otlatılması, okulu, camiyi, değirmeni birlikte yapması gibi. Birlikte yapılan düğünler, bayramlar, pancarcilar, eğlenceler v.s. gibi.

Elbet de geçmiş yıllara göre devir değişti diyoruz. Bu değişimin başında iletişim, telefon, televizyon, bilgisayar, internet, diğer beyaz eşyalar ve ulaşım, otomobil, hızlı tren, uçak gibi teknolojik ürünler başta gelmektedir. İnsan ilişkileri, kültürel yapı her şey değişti.
Değişmeyen bir şey var. İnsan ve insan ihtiyaçları. Biz beş bin yıl önce insandık. Şimdide insanız. Büyük ihtimalle gelecekte ki beş bin yıl daha insan olarak devam edeceğiz. Ve bu insanların her zaman için zaruri yaşamsal ihtiyaçları vardı ve insanlık var oldukça da var olacak. Bu günkü kazançlarımız ve yaşadıklarımız atalarımızın düşüncelerinin eseridir. Bizden sonraki nesillerde bizim düşüncelerimizin eserleri ile müşerref olacaklardır.

Kişisel olarak yapabileceklerimizi yaptık, yapıyoruz ve yapacağız da. Biz şimdi köylülerimizle birlikte, köyümüz için ne yapabiliriz. Veya ne yapmalıyız. Üretim amaçlı birlikte bir faaliyet yapmanın hukuki temellerini geçen yazımda yazmıştım. Dernek, kooperatif, vakıf veya şirket. 

Bu ekonomik faaliyetler içinde köyümüz şartlarına uygun tarım ve hayvancılıkla ilgi birçok alternatif üretim işleri sayılabilir. Bugün bir faaliyeti örneklemek istersek köyde köylülerin katılımıyla kurulacak üretim faaliyeti yapacak bir kooperatifi düşünelim. Borçka da fındık üretimi, Rize de çay üretimi gibi Türkiye nin birçok yerinde yerel anlamda üretim kooperatifleri vasıtasıyla çilek yetiştirme, şifalı bitki yetiştirme, baklagiller, sebzecilik, meyvecilik veya hayvancılık projeleri örnek alınabilir. Tepeköy'de ceviz üretimi düşünelim. Bahçecik'ten sağot a kadar bütün ekilebilir alanların ceviz fidanı dikildiğini ve yapılan gölet suyu ile fidanların sulandığı, 5 – 7 yıl sonra da ceviz toplayıp sattığımızı düşünmek bile güzel bir olay. Bu örnek bir düşünce. Bunu kişiler ayrı ayrı yapabilir fakat işin ekonomisi düşünüldüğünde birlik ve beraberlik içinde bir proje kapsamında yapılmasının avantajlarının çok olacağı bilinen bir gerçek. Hatta Tepeköy ü örnek alan Şavşat ın diğer köylerinde de kurulan üretim kooperatifleri vasıtasıyla çay denince Rize, Rize denince çay akla geliyorsa, ceviz denince de Şavşat, Şavşat denince ceviz akla gelecek mega projelere önderlik yapılamaz mı?

Dünya ve Türkiye deki nüfus artışı, iklim şartları, toprak verimliliği gibi konular düşünüldüğünde tarım ve üretime dayalı projeler geliştirilmesinin akılcı bir düşünce olduğu anlaşılır. Bu konularda devletin de teşvik edici projeleri var.

Hindistan'ın siyasi ve ruhani lideri Mahatma Gandi nin meşhur sözünü de hatırlayarak yazımız bitirelim.

Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür. Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür. Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür. 
 
28.05.2021
Suat TEMİZ

 



274 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BİRLİKTELİK 6 - 13/12/2021
Komşular Birliktelikler meyvelerini vermeye devam ediyor...
BİRLİKTELİK 5 - 24/10/2021
Türkiye ceviz ihtiyacı 300 bin ton. Yerli üretim 200 bin ton. İthalat 100 bin ton. Ceviz için 2020 yılında ödenen döviz 200 milyon usd....
BİRLİKTELİK 04 - 24/07/2021
Komşular Öncelikle Tepeköy köyü göleti ile ilgili gelişmeler sevindirici. İnşallah ilgililerin çalışması güzel sonuçların alınmasını sağlayacaktır. Hepsine teşekkür ederim.
BİRLİKTELİK - 2 - 20/04/2021
Geçen ay birliktelik adında bir yazı yazmıştım. Kısada olsa birlikte olmanın faydalarından bahsetmiştim. Şimdi de birliktelik nasıl olur, bunun hukuki boyutları nedir onlardan bahsedeceğim...
BİRLİKTELİK - 20/03/2021
... Yeni fikirler ve yeni projelerde öncelik üretime dayalı projeler olmalı. Örnek alınacak çok güzel projeler var. Detaylar birlikte düşünülüp kararlaştırılır.
Takvim
Hava Durumu
Site Haritası
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam2
Toplam Ziyaret68624