• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905055441076
  • https://www.instagram.com/ayekder
  • https://www.youtube.com/channel/UCEXc-5hgTC1kxZkxHJ8JS8g/videos

Artvin Yaşam Eğitim ve Kültür Derneği / AYEK-DER

Şavşat Tepeköy Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi

Şavşat Tepeköy “GELENEKSEL YAŞAMDAN HATIRALAR” Fotoğraf Albümü Projesi

AYEK-DER DEN YENİ BİR KÜLTÜR PROJESİ DAHA...

Derneğimiz yöre kültürünü gün yüzüne çıkaran, yaşatan, genç ve gelecek kuşaklara aktaran projelerine devam ediyor.

"Eski fotoğrafları toplayarak dijital ortama aktarmak, albüm oluşturmak ve böylece fotoğraf karelerine yansıyan geleneksel yaşam kültürünü gençlere ve gelecek kuşaklara aktarmak"olarak kısaca özetlenebilecek olan proje ile ilgili ayrıntılı bilgiler şağıda yer almaktadır.

Lütfen sonuna kadar okuyunuz.

Projeye tüm Tepeköylülerin katkı sunacağına inancımız tamdır...


Projenin Adı:
Şavşat Tepeköy “GELENEKSEL YAŞAMDAN HATIRALAR” Fotoğraf Albümü

Projenin Amacı:
Şavşat Tepeköy geleneksel köy hayatında en az elli sene önce çekilmiş geleneksel yaşam ve yöre kültürünü yansıtan çeşitli fotoğrafların dijital ortama aktarılarak albüm oluşturulması yoluyla bu fotoğraf karelerine yansıyan kültürün unutulmasının önlenmesi, genç ve gelecek kuşaklara aktarılması.

Projenin Gerekçesi:
Bilindiği gibi teknolojinin de gelişmesine paralel artan sosyal ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak yörenin geleneksel yaşam kültüründe seksenli yıllarda iyice yükselen bir hızda değişim gözlenmiştir. Geleneksel yaşamda kullanılan birçok alet yerini daha modern aletlere, gelişmiş çeşitli makinelere terk etmiştir. Yöredeki tarım, ormancılık ve hayvancılık faaliyetlerinde geleneksel yaşamda kullanılan insan ve hayvan gücüne dayalı makineler çok da yavaş olmayan bir hızla kullanımdan düşmeye başlamış, devre dışı kalmıştır. Köye elektriğin gelmesiyle birlikte değişim hızlanmış, motorlu araçların ve tarım makinelerinin yaygınlaşmasıyla yöre halkının yaşamında önemli değişikler olmuştur.

Bir çift öküzün arkasına bağlanan bir gemi (düven) ile harman dövme, öküz arabasıyla ormandan odun getirme, öküz arabasıyla yayla göçü, kara sabanla tarla sürme ve tahıl ekme artık kırk yaş altındakilerin köyde yaşayanlar da dahil olmak üzere tanık olmadıkları işler arasında sayılabilirler. İki gün süren düğün merasimleri, düğünlerdeki atlı makar ve papağa yarışları, harmanda kurulan düğün yemeği sofraları, dönemin gelin damat kıyafetleri ve çeyizlikleri çoktan unutulmaya yüz tuttu bile. Yıllık un ihtiyacı için değirmende sabahlanan gecelere yetişen, harmanda tığ makinesinin kolunu saatlerce çeviren insanların sayısı gün geçtikçe azalmaya çoktan başladı. Gaz lambası ışığındaki akşam oturmalarını, çeşme başlarındaki sosyal buluşmaları, imece usulü yardımlaşarak yapılan işleri unutmaya başlayalı çok olmadı mı? Cuma günleri köy meydanındaki buluşmaları, dükkanlarda oturulup edilen sohbetleri, ahbaplıkları kaç yaş üstü insanlar hatırlayabilmektedir?

Köyde yaşamış ecdadın dünün kısıtlı imkanlarıyla sürdürdükleri zorlu yaşam koşullarından günümüze ulaşan belki az sayıda bulunabilecek siyah beyaz kareleri toplayarak dünü hatırlamak, ecdadı yad etmek ve dünden kalanları yarına da aktarmak bu projenin gerekçelerindendir. Geleneksel yöntemlerle ve fakat birlik beraberlik duygusuyla yardımlaşarak sürdürülen geleneksel köy hayatında günün şartlarında çekilmiş fotoğraf karelilerini bir albümde toplamak ve geleneksel yaşam kültürünü yansıtan bu hatıra fotoğraflarını dijital ortama aktararak kaybolmaktan kurtarmak, karelere kaydedilen kültürün hikayesiyle birlikte web sitesinde erişime açılarak genç ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak kültürümüze sağlanacak bir katkı olarak değerlendirilmektedir.

Seksenlerden öncesinde köyde çok fazla fotoğraf makinesi bulmak, keyfi olarak fotoğraf çekmek ve çektirmek çok yaygın olmasa bile yine de hemen hemen her evde albümlerde, bir kitap arasında, bir çeyiz sandığında saklanmış, dolap camlarına takılmış, çerçevelenmiş, aralarda kalmış ve belki de unutulmuş yıllar önce çekilen siyah beyaz fotoğraf bulmak mümkün olabilir. Eskilerin tecrübesiyle her fotoğrafın arkasına çekildiği zaman ve fotoğraf hakkında bir şeyler yazılmış olma ihtimali de ulaşılabilen bazı örneklerden hareketle oldukça yüksek olarak değerlendirilmektedir. Eski bir fotoğraf çekildiği dönemin giyim kuşam ve geleneksel yaşam kültürü ile ilgili mutlaka çok şeyler gösterecektir, anlayana çok şeyler söyleyecektir.

Bir kısım fotoğraf uygun büyüklükte baskıları yaptırılarak müzemizde sergilenebilir, fotoğraf sergisi düzenlenebilir ve gelecekte kültürel baskı ve yayımlarda da kullanılabilir. Eski fotoğrafların dijital ortama taşınmasının her durumda geçmişten geleceğe bir bağ kuracağı kesindir.

Projenin Konusu:
Yukarıda belirtilen amaç ve gerekçe doğrultusunda Şavşat Tepeköy geleneksel köy hayatında çekilmiş eski fotoğrafların toplanması ve dijital ortama aktarılması bu projenin konusudur. Konuyla ilgili ayrıntılar, toplanacak fotoğraflarla ilgili detaylar proje içerisinde ilgili başlıklar altında belirtilmişti.

Projenin Faaliyetleri:
 

S.N.

FAALİYET ADI

TARİHİ

AÇIKLAMA

1

Hazırlık, yazım, formların hazırlanması

1-15 Mayıs 2024

 

2

Duyuruların yapılması ve projenin tanıtılması

15-31 Mayıs 2024

Web sitesi- sos.medya

3

Fotoğrafların e-posta yoluyla kabulü başlar

15 Haziran 2024

eskifoto@ayekder.com

4

Fotoğrafların tarama yoluyla kabulü başlar

15 Haziran 2024

Müzede kabul masası

5

Fotoğraf kabulü son tarih

30 Eylül 2024

 

6

Dijital albümün hazırlanması ve yayımlanması

30 Kasım 2024

 

7

Fotoğraf sergisi açılması ve müzede sergileme

2025 Yazı

 

 
Fotoğraf gönderme- Teslim şartları:

Proje kapsamında toplanacak eski fotoğraflar köyün kültürel yaşamına katkı sunmak, geleneksel yaşam değerlerinin kaybolmasını önlemek, genç ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kullanılacaktır. Oluşturulacak albüm ilk etapta derneğimizin www.ayekder.com adresli web sitesinde fotoğraf albümü olarak yayımlanacaktır. Dernek gelecekte fotoğrafları fotoğraf sergilerinde ve çeşitli yayınlarında kullanabilir. Proje kapsamında her türlü hukuki sorumluluğu kendisine ait olmak üzere derneğimize fotoğrafı veren kişi aşağıdaki “Fotoğraf Teslim formu” ile birlikte fotoğrafı teslim eder. Her fotoğraf için ayrı bir form doldurulur. Kişi fotoğrafla birlikte o fotoğrafın her türlü kullanım hakkını derneğe vermiş olur.

1. Proje kapsamında toplanacak fotoğrafların 1975 yılı ve öncesinde (1975 yılı dahil) çekilmiş olması gerekmektedir.

2. Fotoğraflar aşağıda yer alan form doldurularak teslim edilecek.

3. 30 Eylül 2024 tarihine kadar fotoğraf kabul edilecektir.

4. Fotoğraflar yüksek çözünürlükte jpg formatında taranarak formla birlikte aşağıda belirtilen eskifoto@ayekder.com e-posta adresine gönderebileceği gibi 15 Haziran 2024 tarihinden itibaren Şavşat Tepeköy Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi’nde kurulacak kabul masasında taratılarak elden teslim edilebilecektir.

5. Fotoğraf form üzerindeki bilgiler doldurularak teslim edilecek. Kısa hikayesi ve varsa kişiler hakkında kısa bilgiler yazılacak.
 
Fotoğraf kayıt kabul masası

Kayıt kabul masası gönderilen fotoğrafların albüme kabul edilip edilmeyeceğine karar verir. Elden getirilen fotoğraflardan kabul edilenler müzede tarayıcıdan taranarak imzalı formla teslim alınır ve fotoğrafın aslı getiren kişiye teslim edilir. E posta adresine gönderilen tarama fotoğrafların kabulüne veya iadesine de aynı kurul tarafından karar verilerek sonuçtan gönderen kişiye bilgi verilir.
 
Orhan SEVİM - Başkan                             
Mustafa YÜKSEL - Üye - Sekreterya  İletişim:  0505 544 1076 m_yuksel@hotmail.com
Şahzade YAZAR - Üye
Karabey KARAKAYA - Üye  
                                 
Ekler:
1.  Fotoğraf Gönderme ve Teslim Formu
 


388 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Takvim
Hava Durumu
Site Haritası
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam29
Toplam Ziyaret72388